Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Bedrijfsgeheimen als een IE-voordeel: laat vertrouwelijkheid voor u werken

Traditioneel zien bedrijven de vertrouwelijkheid van informatie als een risico dat moet worden beperkt. Wie kan ik echt vertrouwen met mijn geheimen? En hoe kan ik voorkomen dat ze me bedriegen?

Hoewel dit terechte zorgen zijn, erkennen steeds meer innovatieve ondernemingen nu ook het potentieel van ‘bedrijfsgeheimen’ als een actief intellectueel eigendomsrecht (IE-voordeel), naast andere vormen van IE zoals octrooien en merken. Goed bewaarde geheimen kunnen u helpen uw concurrenten voor te blijven. Of, afhankelijk van uw strategie, kunt u uw geheime knowhow in licentie geven aan anderen in ruil voor royalty’s.

Anders dan bij de meeste andere soorten IE, is er geen voorafgaande overheidsprocedure om de bescherming van een bedrijfsgeheim te claimen. Zoals in een recente Europese richtlijn is bepaald, is het aan de eigenaars van de informatie om aan te tonen dat er “redelijke” beschermingsmaatregelen zijn getroffen. Dergelijke beschermingsmaatregelen kunnen uiteenlopen van contracten met leveranciers tot personeelsopleidingen, en van fysieke barrières tot nauwkeurige registratie.

Welke maatregelen zijn dus nodig om uw geheime knowhow wettelijk te beschermen? En hoe kunt u ervoor zorgen dat u het relevante bewijsmateriaal beschikbaar hebt wanneer dat nodig is? Dit zijn belangrijke vragen om in een vroeg stadium over na te denken als u de vruchten wilt plukken van bedrijfsgeheimen als een vorm van IE.

Bent u benieuwd hoe u ‘vertrouwelijkheid’ voor uw bedrijf kunt laten werken? Om u op weg te helpen, vindt u meer informatie, waaronder een handige checklist, op deze website. Neem gerust contact met ons op om de specifieke kenmerken van uw situatie te bespreken met een van onze octrooigemachtigden of advocaten, via TradeSecretsDesk@vo.eu.

Also see these experts

Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts