Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Het succes van Eindhoven

Frans Schmetz

De hele wereld komt kijken naar het succes van Brainport Eindhoven. Het geheim? Ooit gaf iemand van de Economic Board Amsterdam mij een compliment tijdens een bezoek: ‘Jullie kennen elkaar allemaal.’ Eigenlijk is dat uit nood geboren in de crisis van de jaren negentig. Toen hebben de captains of industry afgesproken dat ze samen naar oplossingen wilden zoeken. Een daarvan is dat je je netwerk inzet om zelf echt beter te worden. En dat doen we hier nog steeds in de High Tech Campus Eindhoven. In deze wereld is snelheid essentieel, je moet je verrijken met de kennis van de ander. Voor je het weet is de window of opportunity voorbij.

In het regeerakkoord blijft het topsectorenbeleid intact. Belangrijk! Wij vormen met hightech systemen en materialen de grootste topsector. Net zo belangrijk is dat onze actieagenda doorklinkt in de regeringsambities. Wij hebben opgeroepen om te investeren in infrastructuur, onderwijs en cultuur waardoor de regio aantrekkelijker wordt. Dat raakt de kern van de business. Technische bedrijven zijn afhankelijk van nieuwe, jonge kenniswerkers, uit binnen- en buitenland. Als de regio niet aantrekkelijker wordt, dan verdwijnen die bedrijven of vergrijzen ze en kunnen ze niet meer mee in de concurrentie en verliest de regio zijn kracht.

We hopen dat we hier bijvoorbeeld met photonica-technologie dé opvolger van de halfgeleidertechnologie in huis hebben. In Photon Delta komen alle partijen bij elkaar op dat terrein – universiteit, kennisinstellingen en bedrijven – om de leidende positie te veroveren en te behouden. Net zo belangrijk is dat we ook naar nieuwe onderlinge afspraken gaan voor IP, immers de samenwerkingsverbanden worden steeds creatiever en complexer. Gelukkig hebben we daarvoor ook de juiste servicepartijen in de regio.

Frans Schmetz
Managing Director
High Tech Campus Eindhoven

Also see these experts

Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts