Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Iconisch merk Toblerone moet veranderen

Iedereen kent ze wel: de Pringles stapelchips, de glazen fles van Coca-Cola of het vingerdesign van de Kit-Kat chocoladereep. Het zijn stuk voor stuk product- en verpakkingsvormen met een ontwerp dat al jaren in het geheugen van de consument gegrift staat. Terwijl voedingsmiddelen als zodanig niet in aanmerking komen voor merk- en modelrechtbescherming, komen product- en verpakkingsvormen dat wel.

Dat het behouden van de iconische status niet vanzelfsprekend is, bewijzen de rechtszaken over de verpakking en het productontwerp van de Toblerone-chocoladereep.

Het merk Toblerone van producent Mondelez neemt een bijzondere positie in. Sinds 1997 heeft het een cultstatus verworven door de onmiskenbare driehoekige verpakking met de afbeelding van de Matterhorn en de grillige, gekartelde vorm van de chocolade die aan bergen doet denken. Dat zowel de verpakking als het productontwerp van het merk een icoon maken, is zeldzaam.

Zwitsersheid heerst

Mondelez heeft echter onlangs het verpakkingsontwerp moeten veranderen. De reden is de zogenaamde wet op ‘Zwitsersheid’ die sinds 2017 van kracht is in Zwitserland. Deze wet stelt dat de termen ‘Zwitserland’, ‘Zwitsers’ of het Zwitserse kruis, evenals andere motieven die typisch zijn voor Zwitserland, alleen mogen worden gebruikt voor het benoemen van producten waarvan ten minste 80% van de grondstoffen (100% voor melk en zuivelproducten) afkomstig is uit Zwitserland en waarvan de belangrijkste verwerkingsstappen in Zwitserland zijn uitgevoerd. Toblerone voldeed niet langer aan deze criteria, aangezien Mondelez had besloten de productie naar Slowakije te verplaatsen.

In de toekomst zal Toblerone verschijnen met een moderner en neutraler bergdesign zonder enige verwijzing naar de Matterhorn en het Zwitserse kruis op de verpakking. De herkomstaanduiding ‘uit Zwitserland’ wordt vervangen door ‘gebaseerd in Zwitserland’ om te kunnen blijven profiteren van de goede reputatie van Zwitserse producten.

Modelbescherming

De driehoekige productvorm zelf en het merk Toblerone waren onlangs ook het onderwerp van een juridisch geschil. Mondelez had een rechtszaak aangespannen tegen de productlancering van een chocoladereep door de Zwitserse start-up in snoepwaren Cocoa Luxury, genaamd Swissone. Mondelez was van mening dat Swissone te veel leek op het merk Toblerone en zijn gekartelde ontwerp. De rechtbank was het daar niet mee eens. De vorm van Swissone-chocolade was geïnspireerd op schelpen en duinen en het Sydney Opera House.

Een modelbescherming van de nieuwe verpakking zal Mondelez moeten helpen het unieke karakter van Toblerone te behouden.

Bent u ook geïnteresseerd in modelbescherming voor uw producten? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook deze experts

Noëlle Wolfs

Noëlle Wolfs

  • Europees en Benelux merken- en modellengemachtigde
  • Senior associate
Raquel Alvarez

Raquel Alvarez

  • Europees en Benelux merken- en modellengemachtigde
  • Associate
Meer experts