Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Podium – HelpSoq

In deze rubriek geven we een podium aan start-ups en scale-ups die baanbrekende producten of diensten ontwikkelen. Wat onderscheidt deze bedrijven en wat zijn hun ambities? Deze keer spreken we met Harpert Wouters, medeoprichter van HelpSoq.

Wat is HelpSoq en wat heb je bedacht?

“HelpSoq is een jong bedrijf dat ik samen met mijn broer Reinoud heb opgericht om een oud maar hardnekkig probleem op te lossen: het aantrekken van steunkousen voor mensen met vaatproblemen. Samen met ontwerpbureau NPK hebben we hier nu een professionele, elektrische oplossing voor ontwikkeld. Dit hulpmiddel bestaat uit een apparaat dat de kous opspant en oprolt aan een lichte maar sterke ring. De ring kan vervolgens over het been worden bewogen om de kous moeiteloos op zijn plaats te laten komen. Dit idee werd meteen met groot enthousiasme ontvangen door de markt. Zo wonnen we in 2022 de Nationale Zorginnovatieprijs.”

Waarom is dit onderscheidend? Welk probleem lost het op?

“We zagen onze vader elke dag worstelen met het aantrekken van zijn steunkousen. Dit is vaak een moeilijke en zware taak voor zowel de patiënt als het verplegend personeel. De therapeutische kousen moeten erg strak zitten om goed te kunnen werken. Daardoor kost het aantrekken veel kracht, tijd en ongemak. In de loop der jaren zijn er allerlei pogingen gedaan om dit te verbeteren, zonder het probleem echt op te lossen. HelpSoq brengt daar nu radicaal verandering in. Dit maakt het voor patiënten een stuk makkelijker om hun therapie vol te houden. Bovendien stelt het zorgprofessionals en mantelzorgers in staat om hun werk veel ergonomischer te doen.”

Wat is jullie ambitie, waar staat HelpSoq over vijf jaar?

“HelpSoq werkt nu samen met een groot aantal Nederlandse zorgorganisaties, waar de apparaten dagelijks worden gebruikt. Er zijn ook patiënten die het apparaat zelf gebruiken, waarbij verzekeraars de kosten vergoeden. De komende jaren willen we uitbreiden, ook naar andere landen. Omdat we onze uitvinding op tijd hebben gepatenteerd, houden we zelf de controle over het gebruik. Dat is belangrijk voor ons, want zo kunnen we blijven innoveren en de kwaliteit van het product altijd waarborgen.”

Lees meer over HelpSoq op www.helpsoq.com

Bekijk ook deze experts

Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Meer experts