Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Regels voor indienen afgesplitste Europese octrooiaanvragen versoepeld

Vanaf 1 april 2014 is het indienen van afgesplitste octrooiaanvragen weer mogelijk zolang de `moederaanvraag’ nog aanhangig is. Die aankondiging  heeft het Europees Octrooibureau (EOB) onlangs gedaan. Daarmee wordt de in 2010 ingevoerde kortere termijn voor het indienen van afgesplitste aanvragen afgeschaft.

Deze termijn hield in dat het indienen van afgesplitste aanvragen in principe alleen mogelijk was binnen 24 maanden na de eerste inhoudelijke beoordeling van de aanvraag door het EOB na het nieuwheidsrapport. De nieuwe regels gelden voor alle afgesplitste aanvragen die vanaf 1 april 2014 worden ingediend. Dit betekent dat het dan ook weer mogelijk wordt afgesplitste aanvragen in te dienen voor aanvragen waarvan de kortere termijn reeds is verstreken, mits de aanvraag dan nog aanhangig is. Daarom kan het voor sommige aanvragen wenselijk zijn de verleningsprocedure zo lang mogelijk te rekken.

Wel zal er een extra taks worden ingevoerd, om te ontmoedigen dat afgesplitste aanvragen op hun beurt weer dienen als basis voor een verdere afgesplitste aanvraag. Het wordt niet wenselijk gevonden dat aanvragen steeds verder worden afgesplitst in meerdere generaties afgesplitste aanvragen.

De taks loopt op voor elke generatie van afgesplitste aanvragen, tot een bepaald maximum. De details van deze taks worden later bekendgemaakt.