Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Afname aantal octrooiaanvragen in 2009

Recente statistieken van het Europees Octrooibureau (EOB) laten een daling zien van het aantal ingediende aanvragen in de eerste zes maanden van 2009 ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

EOB-document CA/127/09 laat zien dat in deze periode het aantal bij het EOB ingediende Euro-direct aanvragen met 18% daalde en het aantal Euro-PCT-aanvragen met 8%. Het lijkt er dus op dat er in 2009 een eind is gekomen aan de traditionele jaarlijkse toename van het aantal aanvragen bij het EOB.

Hoewel het aantal nieuwe aanvragen is gedaald, is de hoeveelheid werk verricht door het EOB gestegen in deze periode: het aantal zoekopdrachten bijvoorbeeld met 8%, het aantal Europese onderzoeken met 10%, het aantal opposities met 5% en het aantal geslechte technische beroepen met 5%.

De discrepantie tussen de daling van het aantal aanvragen en de toename van de hoeveelheid werk bij het EOB kan worden verklaard door het tijdsverloop tussen de indiening van een aanvrage en het moment dat deze wordt onderworpen aan een zoekopdracht en onderzoek.

Inzet op kwaliteit
In tegenstelling tot de toename van het aantal zoekopdrachten, onderzoeken en beroepen, werd een daling van het aantal internationale voorlopige onderzoeken (-3%) en toegekende octrooien (-17%) waargenomen. De daling van het aantal toegekende octrooien kan worden verklaard doordat het EOB inzet op kwaliteit in plaats van kwantiteit, zoals reeds in 2008 aangekondigd door de president van het EOB, Alison Brimelow.

Vergelijkbaar met de daling van bij het EOB ingediende octrooiaanvragen, constateerde de World Intellectual Property Organization (WIPO) een daling van het aantal internationale aanvragen van ongeveer 8% in de eerste zes maanden van 2009 ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Opmerkelijk is, dat reeds in 2008 de United States Patent and Trademark Office (USPTO) een afname van het aantal octrooiaanvragen van Amerikaanse herkomst constateerde, terwijl het aantal octrooiaanvragen van niet-Amerikaanse herkomst nog steeg. USPTO-statistieken voor 2009 zijn nog niet beschikbaar.

Het lijkt er dus op dat de financiƫle crisis, waarvan het effect op het aantal nieuwe aanvragen in de VS al in 2008 te zien was, nu ook zijn invloed laat zien op het indieninggedrag van aanvragers in Europa.

Verdere informatie
Voor recente statistieken over de WIPO aanvragen:
www.wipo.int/ipstats/en/statistics/pct/index.html

Voor statistieken van EOB aanvragen tot 2008:
www.epo.org/about-us/office/statistics.html

Voor statistieken van USPTO aanvragen tot 2008:
www.uspto.gov/web/offices/ac/ido/oeip/taf/reports.htm#by_type