Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Bernard Ledeboer benoemd als rechter in het Unified Patent Court

Bernard

Op 19 oktober 2022 zijn de 85 rechters benoemd die plaats zullen nemen in het Unified Patent Court (UPC). Deze nieuwe rechtbank beslist naar verwachting vanaf 1 april 2023 in 17 Europese landen over inbreukzaken en nietigheidszaken bij Europese octrooien en unitaire octrooien. V.O. is trots om te melden dat octrooigemachtigde en partner Bernard Ledeboer als parttime technisch gekwalificeerde rechter benoemd is.

Na maandenlang speculeren, is nu eindelijk bekend welke rechters de UPC Administrative Committee heeft aangewezen. Naast de 34 juridisch gekwalificeerde rechters, zijn er ook 51 technisch gekwalificeerde rechters onderdeel van het panel. Deze zijn geselecteerd op basis van hun ervaring met octrooigeschillen of -inbreuk in een specifieke sector.

Vooraanstaande namen
Van de aangestelde rechters is 8 procent afkomstig uit Nederland. Hieronder vallen een aantal vooraanstaande Nederlandse rechters: Rian Kalden, Peter Blok, Edger Brinkman en Margot Kokke. We zijn trots dat ook Bernard Ledeboer, octrooigemachtigde en partner bij V.O. Patents & Trademarks, parttime is aangesteld als technisch gekwalificeerde rechter voor het Unified Patent Court in de sector Mechanical Engineering. Hiermee is hij de enige afgevaardigde die werkzaam is bij een Nederlands kantoor. Daarnaast zijn de Nederlanders András Kupecz en Cornelis Schüller benoemd als parttime technisch gekwalificeerde rechters.

Harmonisering van Europees rechtssysteem
Het Unified Patent Court is baanbrekend binnen de Europese rechtspraak. Het is namelijk de eerste rechtbank die uitspraken doet over civiele rechtszaken die betrekking hebben op meerdere landen. Dit wordt gezien als belangrijke stap richting de verdere harmonisering van de rechtsspraak in Europa. Naar verwachting is het Unified Patent Court vanaf 1 april 2023 operationeel.

Wilt u meer weten over het Unified Patent Court en de komst van het unitair octrooi? In ons dossier leest u er meer over.

Bekijk ook deze experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts