Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Tools – Kan ChatGPT adviseren over IE?

In de rubriek ‘Tools’ beoordelen V.O. experts online tools voor IE-bewuste vernieuwers. In deze editie kijken we naar ChatGPT, een experimentele AI-gestuurde chatbot die gebaseerd is op een zogenoemd large language model. De tool kreeg al veel aandacht vanwege zijn vermogen om menselijke prompts te begrijpen en allerlei soorten teksten te genereren. Aangezien teksten een belangrijke rol spelen in de wereld van IE, is de vraag wat ChatGPT in dat opzicht te bieden heeft.

Op het openingsscherm van ChatGPT valt meteen een lijst met ‘beperkingen’ op, zoals ‘Kan af en toe onjuiste informatie genereren’. Als we doorklikken naar een FAQ-sectie, vinden we nog meer waarschuwingen: ‘ChatGPT zal soms feiten verzinnen of output hallucineren’, ‘deel alstublieft geen gevoelige informatie in uw gesprekken’ en ‘uw gesprekken kunnen worden beoordeeld door onze AI-trainers’.

Met AI in gesprek over IE

Met dit alles in gedachten beginnen we door ChatGPT de vraag te stellen: ‘Kun je me wat advies geven over intellectueel eigendom?’. De AI antwoordt blij: ‘Zeker! Hier zijn enkele algemene adviezen over intellectueel eigendom’, gevolgd door een lijst van zeven items met uitleg, van ‘Begrijp de verschillende soorten intellectueel eigendom’ tot ‘Werk met een professional’ (onze favoriet).

Wat volgt is een uitvoerig gesprek over IE, dat duidelijk menselijk aanvoelt en blijk geeft van verrassend grondige kennis die zeer relevant is voor onze vragen. Bovendien gepresenteerd op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Het valt niet te ontkennen dat ChatGPT, als prominent voorbeeld van een nieuwe golf van ‘generatieve’ AI-modellen, een grote sprong voorwaarts betekent in de evolutie van AI.

Helpen

ChatGPT geeft zelf in ons gesprek aan dat het kan helpen bij het zoeken, opstellen en analyseren van octrooien en merken. Hoewel AI-tools inderdaad nuttig kunnen zijn, blijft het sleutelwoord ‘helpen’. ChatGPT werkt duidelijk (nog) niet op hetzelfde niveau als een menselijke octrooi- of merkengemachtigde. Voorlopig kent en begrijpt ChatGPT belangrijke, actuele wetgeving en jurisprudentie niet en het is de vraag of het ooit een gevoel voor rechtvaardigheid zal ontwikkelen.

Belangrijk is dat ideeën die met ChatGPT worden gedeeld als openbaar kunnen worden beschouwd. Als dat zo is, zou dat de nieuwheid voor een toekomstige octrooiaanvraag wegnemen.

In ieder geval erkent ChatGPT zelf dat het soms foutieve informatie verstrekt. Dit is uiterst riskant bij het werken in een juridische context. Wij zijn zelf op een zogenoemde ‘hallucinatie’ gestuit toen ChatGPT ons verzekerde dat V.O. een kantoor heeft in Spanje. Dit is feitelijk onjuist, maar misschien heeft ChatGPT per ongeluk een uitstekend idee gegenereerd.

Bekijk ook deze experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Meer experts