Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Voice Over?

Videobanden, cassettebandjes, cd’s; in de wereld van beeld- en geluidsdragers kun je door technische ontwikkelingen ineens je bedrijf verliezen. Weliswaar zijn bandjes en vinyl weer in opkomst, maar er zijn ook nog steeds “slachtoffers”.

Stemacteurs luidden onlangs de noodklok uit angst brodeloos te worden gemaakt door Artificial Intelligence (AI). AI is nu immers prima in staat om de voice-over te verzorgen.

Er wordt gepleit voor auteursrecht op stemmen naar analogie van het portretrecht dat al in de wet is vastgelegd, zodat het gebruik van bestaande (bekende) stemmen toch aan banden wordt gelegd.

Voorlopig lijkt de oplossing inderdaad gezocht te moeten worden in IP-regelgeving en is het wachten op nog wat richtinggevende jurisprudentie. In ieder geval richt de (bijna definitieve tekst van de) Europese Richtlijn over AI zich niet op Intellectuele Eigendomskwesties rondom deze nieuwe technologie. De Europese regelgeving richt zich vooral op veiligheids- (privacy-) en aansprakelijkheidsaspecten rondom AI. Ook hier zijn er echter nog veel vragen rondom uitleg en interpretatie….Met dit tempo van ontwikkeling kunnen we het misschien bij AI leggen 😉

Bekijk ook deze experts

Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts