Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Duitse ratificatie UPC opnieuw vertraagd

Invoering van het nieuwe Europees octrooisysteem, beter bekend als het Europees octrooigerecht of UPC (Unified Patent Court) heeft opnieuw vertraging opgelopen, omdat er in januari van dit jaar bij het Duitse Constitutionele Hof voor de tweede keer constitutionele klachten tegen goedkeuring zijn ingediend.

De eerste keer dat dit gebeurde, was in 2017. Doordat de hele procedure hiermee werd opgeschort, werd de goedkeuringswet pas in november 2020 door de Duitse Bondsdag aangekomen, en in december door de Bondsraad goedgekeurd. Tot voor kort was de verwachting dat de Duitse ratificatie in de loop van 2022 zou plaatsvinden. De twee nieuwe klachten hebben die hoop doen varen.

Het nieuwe systeem is een alternatief voor het bestaande validatieproces van Europees octrooien in individuele landen. Bij het valideren kan men dan, in plaats van individuele landen, ook kiezen voor registratie als een eenheidsoctrooi oftewel unitary patent (UP), waarmee het octrooi direct geldig is in alle deelnemende landen. Dit betekent een sterke vereenvoudiging van het gehele validatieproces. Ook is er slechts één vertaling nodig, dus geen aparte vertalingen per land. Ook zijn er dan geen jaartaksen voor de individuele landen meer verschuldigd. Het Europees Octrooibureau rekent jaarlijks één bedrag voor de instandhouding van het UP in de deelnemende landen. Naast het UPC blijft het huidige Europees octrooisysteem gehandhaafd.

Bekijk voor meer informatie het dossier ‘Een nieuw Europees octrooisysteem’ op onze website.

Bekijk ook deze experts

Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Meer experts