Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Een evenwichtig octrooisysteem onder Trump?

Balanced patent system under Trump

Zal het Amerikaanse octrooirecht in de nabije toekomst meer aansluiten op dat van Europa? De komst van president Donald Trump heeft de aandacht voor dit onderwerp doen oplaaien. Welke invloed zal het nieuwe presidentschap hebben op het Amerikaanse beleid rondom IE? Europees octrooigemachtigde en Amerikaans patent agent  licht toe.

Anders dan bij het Nederlandse octrooirecht, dat zelden beïnvloed wordt door veranderingen in het politieke landschap, kan het Amerikaanse presidentschap grote invloed uitoefenen op het Amerikaanse octrooisysteem. Welke veranderingen kunnen we verwachten onder de regering Trump? Elmore: ‘Blogs over IE staan de laatste tijd bol van de mogelijke scenario’s, maar het is moeilijk om te voorspellen wat er echt gaat gebeuren. De meeste kenners verwachten dat de regering Trump pro-patent is. Maar dat veranderingen niet slechts doorgevoerd zullen worden om het Amerikaanse systeem beter te laten aansluiten op dat van andere landen. Waarschijnlijk zullen ze er vooral toe dienen om het eigen systeem te versterken. De tijd zal het leren.’

De VS versus Europa
Veel gebruikers van het octrooisysteem hoopten dat de hervormingsmaatregelen vanuit de Leahy-Smith America Invest Act (AIA) van 2011 het Amerikaanse systeem dichter bij dat van andere (Europese) landen zou brengen. En hoewel de veranderingen verschillende aspecten van het Amerikaanse octrooirecht op één lijn bracht met de Europese praktijk, bestaat er nog steeds een groot onderscheid. Elmore: ‘In tegenstelling tot de octrooiwet zoals gehanteerd door het Europees Octrooibureau, erkent de Amerikaanse octrooiwet bijvoorbeeld nog steeds een grace period voor eerdere openbaarmakingen door de uitvinder zelf.’ Daarnaast kan de geldigheid van een Amerikaans patent, in Europa standaard 20 jaar vanaf de ingangsdatum, ingekort of verlengd worden, afhankelijk van verschillende procedurele regels.

Hogere kosten in de VS
Tamara Elmore wijst op een ander verschil tussen het Europese en het Amerikaanse systeem, de kosten van procesvoering. Verschillen in de regels voor procedures en bewijsvoering, alsmede de kostenverdeling, hebben ertoe geleid dat de proceskosten in de VS hoger liggen dan hier. De hervormingen vanuit het AIA introduceerden een ‘post-grant review’ (PGR), waarmee derden de validiteit van patenten kunnen aanvechten. Velen hoopten dat PGR’s, net zoals de Europese opposities, de zwakke patenten eruit zou halen en daarmee onnodig hoge proceskosten zouden kunnen voorkomen. In de praktijk bleken de regels van de PGR toch behoorlijk te verschillen van die van de Europese opposities. Het resultaat is dat de kosten van een PGR meestal oplopen tot honderdduizenden dollars.’

Senior associate
Europees octrooigemachtigde en Amerikaans patent agent Tamara Elmore werd recentelijk benoemd tot senior associate bij V.O.

Bekijk ook deze experts

Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Meer experts