Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Handboek voor het octrooieren van antilichamen

Nadat in augustus 2019 de eerste editie was uitgebracht van het boek Antibody Patenting: A Practitioner’s Guide to Drafting, Prosecution and Enforcement,  zag onlangs de tweede editie het licht. Het is een uitgave van Wolters Kluwer in het kader van AIPPI’s Law Series. De redactie is in handen van Jürgen Meier en Oswin Riddersbuch, beiden lid van de Biotechnologie Commissie van AIPPI.

Kort gezegd, zijn antilichamen specifieke eiwitten die een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem vormen. Wanneer zich schadelijke stoffen – antigenen – in ons lichaam bevinden, worden deze herkend door de antilichamen, die zich vervolgens aan die schadelijke stoffen vasthechten om deze onschadelijk te maken. De ontdekking van antilichamen heeft geleid tot revolutionaire doorbraken in de geneeskunde en biotechnologie, met name in de ontwikkeling van diagnose- en behandelmethoden en medicijnen. Het belang ervan voor de ontwikkeling van immunotherapieën bij de behandeling van kanker is niet te onderschatten.

De voortdurende toename van het aantal antilichaam-gerelateerde uitvindingen en de uitgebreide jurisprudentie daarover hebben de aanleiding gevormd voor de totstandkoming van Antibody Patenting. Dit handboek behandelt in detail de verschillende mogelijkheden en vereisten die gelden voor octrooiconclusies gericht op antilichamen per jurisdictie, afkomstig uit regelgeving en jurisprudentie. Aan de tweede editie hebben bijna vijftig internationale deskundigen bijgedragen. Eén van de co-auteurs is Martin Klok, partner bij V.O, die het hoofdstuk over de Nederlandse praktijk heeft bijgedragen.

Antibody Patenting: A Practitioner’s Guide to Drafting, Prosecution and Enforcement, Jürgen Meier en Oswin Riddersbuch (red.), ISBN: 9789403510736.

Een bijdrage van

Portretfoto van Martin Klok

Martin Klok

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Waardebepaling-specialist
  • Partner

Bekijk ook deze experts

Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Meer experts