Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Podium – LionVolt

In deze rubriek geven we een podium aan start-ups, die producten of diensten ontwikkelen die in de toekomst baanbrekend kunnen worden. Waar onderscheiden deze bedrijven zich mee en wat zijn hun ambities? Dit keer spreken we Sandeep Unnikrishnan, mede-oprichter van LionVolt.

Wat is LionVolt en wat hebben jullie bedacht?

een high-tech startup, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. We richten ons op de ontwikkeling van een nieuw type batterij: de 3D-vastestofbatterij. Deze batterij is vernieuwend vanwege de manier waarop wij hem vanbinnen opbouwen. Het unieke zit hem in de tot nu toe onbekende combinatie van de vastestofbatterij en een gepatenteerde 3D-technologie van de batterij. Door gebruik te maken van de z-dimensie tussen de elektrodes, bestaat de batterij uit miljarden ‘nano-wolken­krabbers’: vergelijk het met een flat met meer inwoners per vierkante meter.”

Waarom is dit onderscheidend? Welk probleem lost het op?

“De ontwikkeling van vastestofbatterijen gaat snel. Onze batterijen hebben dankzij de 3D-opbouw veel voordelen ten opzichte van bestaande technologieën op de markt. Ten eerste kunnen ze veel sneller worden opgeladen: in een minuut in plaats van uren. Daarnaast hebben ze een grotere energiedichtheid, waardoor de actieradius voor een elektrische auto wel twee tot drie keer zo groot wordt. Ten derde kunnen deze batterijen vaker worden opgeladen voordat ze hun werking verliezen. Verder zullen de batter­­­ijen op termijn goedkoper zijn én is de productie duurzamer. Bovendien is een batterij van vaste stof veiliger. De kans dat onze batterijen ontvlammen of ontploffen is vele malen kleiner.”

Wat is jullie ambitie, waar staan jullie over vijf jaar?

“Die ambities zijn groot: waar ASML een grote naam is geworden in de wereld van de chips, willen wij dat worden op de batterijenmarkt. We willen de eerste zijn die een batterij op de markt brengt met de combinatie van vaste stof en 3D-opbouw. We staan hierbij ook open voor andere bedrijfsmodellen, zoals een constructie waarin wij onderdelen van de batterijen leveren aan andere producenten. Onze batterij heeft veel potentie. We willen graag bijdragen aan de ontwikkeling en toepassing van duurzame batterijen, want daaraan is veel behoefte in de energietransitie.”

Lees meer over LionVolt op www.lionvolt.com

Bekijk ook deze experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts