Nieuwe economische ontwikkelingen hebben een positief effect op de winstgevendheid en de marktpositionering van kleine en middelgrote ondernemingen. Die ondernemingen zijn zich dat steeds meer bewust. Desondanks maken Vlaamse KMO’s veel minder gebruik van octrooibescherming dan de grote, internationale bedrijven. Vaak vanuit het standpunt niet de nodige middelen te hebben om een voldoende grote octrooiportefeuille uit te bouwen, of om een juridisch gevecht aan te gaan bij eventuele inbreuk.
Nochtans laat octrooibescherming ook KMO’s toe meer omzet te genereren uit nieuwe producten of diensten, en daardoor aanzienlijk grotere winstmarges te realiseren. Een octrooi is tevens een pluspunt bij het zoeken naar financiering. Potentiële investeerders zien het als een getuige van expertise en technologische capaciteit en een indicatie van een sterke uitgangspositie van het bedrijf.
De komst van een eengemaakt EU-octrooi kan hopelijk een aantal barrières wegwerken. Het Unitair octrooi verleent eenzelfde beschermingsomvang in alle lidstaten van de Europese Unie. Ook al is er nog niet op alle vlakken eensgezindheid, het klinkt alleszins belovend.
Een eengemaakte rechtbank zal exclusief bevoegd worden voor het behandelen van rechtszaken die betrekking hebben op Europese octrooien. De Belgische overheid is zich bewust van het belang hiervan voor de Belgische industrie en heeft besloten te investeren in een nationale afdeling van deze eengemaakte rechtbank.
Wanneer doet het Unitair octrooi zijn intrede en wat mag men ervan verwachten? Wij geven u een genuanceerd beeld van de situatie tot op vandaag en blikken met u vooruit op de toekomst.
Voor de actuele status van het unitair octrooi en het UPC wordt u verwezen naar het dossier.