Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

NL Octrooicentrum, divisie van Agentschap NL

Het is u vast niet ontgaan dat Octrooicentrum Nederland tegenwoordig NL Octrooicentrum heet.

Deze instantie is vanaf 1 januari 2010 samen met de Economische Voorlichtingsdienst (EVD) en Senter Novem opgegaan in Agentschap NL, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Vijf thematische divisies
Agentschap NL geeft informatie en advies op het gebied van duurzaamheid, innovatie, internationaal ondernemen en de daarbij horende wet- en regelgeving. Het voert programma”s, wetten en regelingen uit voor elf ministeries. De missie van Agentschap NL is het uitvoeren van internationaal innovatie- en duurzaamheidsbeleid. Ook kan men er terecht voor financiering, vergunningen en subsidies. NL Octrooicentrum is één van de vijf thematische divisies van Agentschap NL. De overige divisies zijn: NL Energie en Klimaat, NL EVD Internationaal, NL Innovatie en NL Milieu en Leefomgeving.

Reeks van gewijzigde namen
De naamswijziging is de laatste in een reeks die begint met de Octrooiraad, in het leven geroepen na de inwerkingtreding van de Rijksoctrooiwet 1910. Op 1 april 1995 trad de Rijksoctrooiwet 1995 in werking. De Octrooiraad, inmiddels een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, werd vervangen door het Bureau voor de Industriële Eigendom. In maart 2005 werd de naam van het Bureau voor de Industriële Eigendom gewijzigd in Octrooicentrum Nederland, dat vanaf 2010 dus NL Octrooicentrum heet.

De verschillende divisies werken met één klantendesk, zijn goed op elkaar afgestemd en hebben doorgaans korte, heldere procedures. Ook werken ze intensief samen met Syntens, het landelijk innovatienetwerk voor ondernemers. Meer informatie is te vinden op www.agentschap.nl.