Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
q

Studentencompetities

Studentencompetities geven vorm aan de toekomst. De door V.O. gesponsorde studentencompetities die jaarlijks tussen maart en juni worden georganiseerd aan vijf Nederlandse universiteiten, vormen een cruciaal platform voor innovatie, ondernemerschap en kennisdeling. De TU Delft Impact Contest, de TU/e Contest, de Erasmus University Challenge, de UT Entrepreneurial Challenge en de UvA EB Challenge trekken studenten van velerlei disciplines aan, variërend van technologie en wetenschap tot geneeskunde en engineering.

Elke competitie biedt studententeams de kans om hun creativiteit en ondernemerschap te tonen door projecten te presenteren die innovatieve oplossingen bieden voor diverse uitdagingen. De inbreng van V.O. is het delen van expertise over intellectueel eigendom, wat essentieel is voor het beschermen van de ideeën en innovaties van de deelnemende teams.

TU Delft Impact Contest

De TU Delft Impact Contest, gehouden aan de Technische Universiteit Delft, biedt studenten de kans om hun eigen, ingenieuze ideeën, prototypes en onderzoeksprojecten verder uit te werken tot businessplannen. Het belangrijkste doel en de missie is om studenten uit te dagen om out-of-the-box innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen te creëren en deze te vertalen naar echte producten en businessplannen.

TU/e Contest

Door de TU/e Contest, georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven, kunnen technische studenten hun ondernemersvaardigheden ontwikkelen. Zij maken daarbij gebruik van de expertise van innovatieve en zeer deskundige partners, en komen in contact met succesvolle ondernemers en toonaangevende internationale bedrijven. De competitie daagt uit om innovatieve ideeën, die oplossing bieden voor maatschappelijke problemen, om te zetten in een levensvatbaar bedrijfsconcept.

Erasmus University Challenge

De Erasmus University Challenge, die in Rotterdam wordt gehouden, biedt studenten de kans om hun eigen bedrijfsideeën te ontwikkelen met steun van vele partners uit het onderwijs en de industrie. Of het idee nu gebaseerd is op een prototype, wetenschappelijk project of je pure motivatie, ieder impactvol idee is welkom! De studenten worden daarbij online en offline begeleid door een netwerk van ondernemers en wetenschappers.

UT Entrepreneurial Challenge

De UT Entrepreneurial Challenge, georganiseerd door de Universiteit Twente, is uitgegroeid tot een populair platform. Sinds de eerste editie in 2017 biedt het studenten de kans om hun eigen, ingenieuze ideeën, prototypes, start-ups en onderzoeksprojecten verder uit te werken tot de volgende stap. In voorgaande edities hebben meer dan 1400 studenten ideeën en prototypes ontwikkeld, businessplannen opgesteld en waardevolle kennis uitgewisseld met het (lokale) bedrijfsleven, met betrekking tot belangrijke maatschappelijke thema's.

UvA EB Challenge

De UvA EB Challenge is een ondernemings- en innovatiewedstrijd voor alle studenten van de Universiteit van Amsterdam. De Universiteit van Amsterdam heeft de wedstrijd geïnitieerd om de academische instelling, studenten, overheidsinstellingen, bedrijven en organisaties samen te brengen in een gemeenschap waar innovatie, ondernemerschap en co-creatie centraal staan. Studenten worden aangemoedigd om hun creatieve ideeën en projecten te pitchen en verder te ontwikkelen tot een haalbaar concept.

Broedplaatsen voor innovatie en ondernemerschap

Deze competities fungeren als broedplaatsen voor innovatie en ondernemerschap, waarbij studenten de kans krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen, netwerken op te bouwen en potentiële investeerders aan te trekken. Bovendien dragen ze bij aan de versterking van de banden tussen universiteiten, industrieën en de bredere samenleving, waardoor een vruchtbare omgeving ontstaat voor de ontwikkeling van baanbrekende ideeën en technologische vooruitgang.