Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Innovatief brainstormen

Bijna tweehonderd deelnemers uit het midden- en kleinbedrijf waren aanwezig bij de V.O.-presentatie op de High Tech Campus Eindhoven op 27 februari 2015.

De presentatie maakte deel uit van het RVO-event ‘Octrooien waardevol voor MKB? IE-strategie met een beperkt budget’. Het onderwerp: brainstormen met de Invention Accelerator. De Invention Accelerator is een aanpak die onder meer octrooi-informatie gebruikt.

Weinig patentkennis bij midden- en kleinbedrijf
Het RVO-event had tot doel om voor ondernemers kennis en ervaring te delen over patentkwesties, zowel op inhoudelijk als op fiscaal/financieel vlak. Johannes van Melle, V.O.-octrooigemachtigde, was een van de sprekers: ‘Er is een vooroordeel over rompslomp en juridisch gedoe als het gaat over patenten. Ondernemers willen vooral innoveren, die zie je bij wijze van spreken al zuchten bij de gedachte aan al dat ‘papierwerk’. Met Invention Accelerator zorgen we ervoor dat gegevens uit de internationale octrooiregisters – wat er al is vastgelegd – al in het ontwikkelingsproces van meerwaarde zijn voor uitvinders. Dit zorgt ervoor dat innovaties ontstaan die tegelijkertijd beschikken over een sterke IE-positie.’

Wat is de meerwaarde?
De aanpak heeft zich inmiddels in  de praktijk bewezen, weet Van Melle. ‘Deze aanpak werkt beter dan de klassieke brainstorm. Hiermee structureer je het brainstormproces en maak je het genereren van nieuwe ideeën makkelijker. Tegelijkertijd wordt gestuurd in een richting die  de kansen op een goede IE-positie vergroot. Het is een naadloze verbinding tussen ‘engineering’ en ‘patent reality’. Dat biedt een duidelijke bedrijfseconomische meerwaarde.’

Hoe werkt het?
Het team bestaat uit een octrooi- informatiespecialist en een octrooi-gemachtigde (beiden van V.O.), die het octrooionderzoek doen, en een industry consultant van Philips Innovations Service (PINS), die de brainstorm structureert met behulp van de TRIZ-methode. Hierbij is het octrooi-onderzoek een uitgangspunt. Het deelnemende bedrijf heeft idealiter een team met ontwikkelaars/uitvinders en een business developer. De TRIZ- aanpak is opgebouwd uit vijf stappen en neemt vaak een paar weken in beslag.

Meer weten?
Wilt u kennismaken met de TRIZ Invention Accelerator? Neem dan contact op met Johannes van Melle: j.vanmelle@vo.eu.

Also see these experts

Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Meer experts