Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
q

Nieuws

Meer onzekerheid in VS over octrooien op computerprogramma-uitvindingen

In de VS komt een uitgevonden werkwijze niet voor octrooibescherming in aanmerking als dit tot octrooibescherming van een abstract idee zou leiden. Maar het is in de VS vaak mogelijk om toch octrooibescherming te krijgen door middel van een claim op een computer die geprogrammeerd is om de werkwijze toe te passen.

Lees verder

Unitair octrooi een feit

Eén Europees octrooi dat eenzelfde beschermingsomvang heeft voor alle lidstaten van de Europese Unie. Sinds enkele maanden is de komst van het Unitair octrooi een feit. De verwachting is echter dat het niet vóór 2015 in werking zal treden. Ratificatie door de deelnemende landen moet nog plaatsvinden. Spanje, Italië en Polen hebben de regeling nog niet of onvolledig ondertekend. Lees verder

Bekende popster in Nederland

In een kort geding dat diende voor de rechtbank van Den Haag, vorderde Screentime, ontwikkelaar van het programma POPSTARS, een verbod op het teken THE NEXT POPSTAR, de nieuwste talentenjacht uit de koker van Talpa, het productiebedrijf van John de Mol. Deze uitspraak levert interessante nieuwe inzichten op wat betreft het begrip ‘algemene bekendheid’ van een merk.

Lees verder

Nieuwe octrooiclassificatie

Per 1 januari 2013 is de Europese octrooiclassificatie ECLA (European Classification) van Espacenet, de online database voor octrooien en octrooiaanvragen, vervangen door de zogeheten CPC classificatie (Cooperative Patent Classification).

Lees verder

Amerikaans octrooirecht herzien

Per 16 maart is het Amerikaans octrooirecht (America Invents Act) overgegaan van het first to invent-systeem naar een systeem dat bekend staat als het first inventor to file-systeem.

Lees verder

Geef de bonen niet de schuld

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft op 13 mei 2013 unaniem bevestigd dat boeren zich in de VS niet tegen een beschuldiging van octrooi-inbreuk wegens vermeerderen van geoctrooieerd plantenzaad kunnen verdedigen met het argument dat het octrooirecht op zaad geoogst van planten verkregen uit rechtmatig aangekocht zaaigoed is uitgeput. Octrooiuitputting staat een boer niet toe om gepatenteerd zaad te reproduceren door het planten en oogsten zonder toestemming van de octrooihouder.

Lees verder

IE-seminar voor selecte groep relaties

Op donderdag 6 en vrijdag 7 juni 2013 organiseert V.O. een IE-seminar voor relaties in Nederland en België. Het maximumaantal deelnemers is gesteld op 20. Men kan zich tot uiterlijk 24 mei aanstaande aanmelden. Cliënten van V.O. krijgen voorrang bij inschrijving. Lees verder